Тихий струмок: звільняємось від зайвих думок

#психологічна_вправа 🫧 

🟩 Ця вправа-медитація допоможе тобі зняти внутрішню напругу і допомогти звільнитись від зайвих думок після насиченого дня/тижня.

Добре використовувати ввечері, перед сном.

1️⃣ Прийми зручне для тебе положення - бажано сидячи🧘‍♀️. Обережно закрий очі та протягом кількох наступних вдихів повністю зосередься на своєму диханні.

Зверни увагу на відчуття в тілі, як повітря тече через ніздрі, вниз у легені 🫁 та вниз до живота, коли ти вдихаєш.

А на видиху відчуй зняття напруги, коли повільно випускаєш повітря.

2️⃣ А тепер уяви, що ти сидиш на березі тихого струмка🏝️. Це може бути струмок, який ти знаєш, або це може бути те, що ти створив/ла у своїй уяві.

🌤️ Ти можеш відчути легкий вітерець, який грає із твоїм волоссям, бачити плямисте світло, яке блищить на воді, а під собою відчути м’яку зелену траву.

3️⃣ Протягом наступних кількох хвилин зверни увагу на те, що відбуваються всередині, чи зʼявляються якісь думки, почуття.

4️⃣ А тепер уяви, що на поверхні струмка плаває листя🍃 і почни поступово розміщувати кожну свою думку на окремому листочку.

⭕️ Яка б не виникала думка, просто клади її на листок - і дай їй пливти. Роби це незалежно від того, яка вона - негативна чи позитивна, чи є твої думки приємними, чи негативними.

5️⃣ Якщо твої думки на якусь мить зупинилися, просто продовжуй спостерігати за струмком. Дозволь потоку текти зі своєю швидкістю.

👉 Ти можеш спостерігати, як твій розум каже щось на кшталт «Я не можу це зробити» або «Це дурниця», розмісти і ці думки на листочках і дозволь їм пропливати повз тебе.

6️⃣ Якщо виникає якесь важке почуття🤯, наприклад, нудьга, нетерпіння або тривога, просто визнай це і скажи собі «Ось почуття нудьги», «Ось почуття нетерпіння», «Ось почуття тривоги» і посади кожне з них також на окремий листок. Нехай пливуть собі.

7️⃣ Коли відчуєш, що тобі достатньо, почни відпускати свій уявний потік і повертай свою увагу в «тут і тепер».

Коли будеш готовий/готова, відкрий очі.

Приємної тобі практики і вдалого завершення тижня💛

☘️ Психолог на звʼязку (https://t.me/psyintouch)

Контакти

18030 м. Черкаси

вул. Надпільна, 532

Тел: +38 0472 715118

Факс: +38 0472 715118

Email:  sanatorna.ck.2st@gmail.com