Андріївські вечорниці та благодійний ярмарок

13 грудня в Черкаській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради відбулося традиційне свято "Веремія на Андрія". Напередодні учні разом з учителями прикрасили класи та коридори новорічними гірляндами. А кожен клас представив 3D сніговичка на виставку "Зимовий гість". І школа засяяла, створюючи святковий настрій всім своїм мешканцям.
 З самого ранку, у п'ятницю, школа наповнилася музикою, тупотом, пахощами ярмаркових смаколиків, сяянням вишиванок та усмішок. 
А що вже мовити про артистів, які з трепетом готуються вийти на сцену! В цьому році відбудеться цілих три вистави. Адже наша шкільна родина зростає. 
Нарешті дійство почалося. В актовій залі між глядацькими місцями пролягла широка вулиця, якою йшли на ярмарок музики під керівництвом учителя музики О.А.Бужина, їхала упряжка з бичками, на якій пишалися три дівчини-красуні. Дзвінкою зграйкою випурхнули п'ятикласники - малі торговці смаколиками та прикрасами. 
Обов'язково кожен клас представляє своїх учасників на дефіле. Гарно і пластично рухатися  їх навчила наш хореограф В.І.Боровик. У цьому році дівчатка демонструють усе багатство барв української хустки. Її здатність підкреслити дівочу вроду не поступається навіть віночку зі стрічками. 
Аж ось дійство переноситься на сцену, в хату. Приязна господиня, Л.М.Чубенко, вітає дівчат і починаються Андріївські ворожіння. Поки дівчата ворожать на судженого, хлопці, яким дозволено пустувати саме на Андрія, намагаються заскочити їх зненацька. Але таємну операцію псує Стецько. Він, заснувши, падає зі сцени і лякає всю компанію.
 Наші хлопці - справжні козаки. Вони захистять дівчат від "страшного" Стецька і покажуть, що вміють не лише залицятися, а й співати, і танцювати. Представники кожного класу виконують танцювальну композицію, а в залі учні співають завзятих пісень про ярмарок.
Звісно, яке свято без кусання калити? Парубки виїжджають верхи на коні, безуспішно намагаються вкусити калиту. Проте дівчата знають, як їх утішити. Звеселяє всіх Стецько, який раптово прокидається з питанням, а де ж ярмарок?
 Завершує дійство фінальна пісня "Хай в вас і в нас все буде гаразд", і весь творчий колектив вирушає на ярмарок, запросивши з собою глядачів. 
Цьогоріч свято підготували вчителі зарубіжної літератури, О.А.Єрцова, Т.Є.Лесечко та Л.М.Чубенко. Тому воно вийшло більш ігровим та інтерактивним, аніж традиційним. Справжня веремія. Здається, з цим погодився навіть оператор телестудії "Ільдана", що був присутній в залі. Йому сьогодні довелося втікати то від бичків, то від парубків, то від "зляканих" дівчат.
Починається друга частина свята - традиційний благодійний ярмарок. Уже більше десяти років наша школа збирає кошти для дитячого відділення обласної онколікарні. В останні роки кошти йдуть також для дітей на лінії розмежування та для привітання бійців в зоні ООС. Цьогоріч шкільна родина зібрала рекордну суму в 39 900 грн.
Шумить, вирує ярмарок. І в цей чарівний передноворічний час кожен його учасник, незалежно від віку, може відчути себе помічником Святого Миколая і зробити диво власними руками.

 

 

Контакти

18030 м. Черкаси

вул. Надпільна, 532

Тел: +38 0472 715118

Факс: +38 0472 715118

Email:  sanatorna.ck.2st@gmail.com