150-річчя Лесі Українки

До 150 річниці з дня народження Лесі Українки. У КЗ "Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради" учителі української мови та літератури разом зі своїми учнями провели презентацію життя і творчості видатної української поетеси. В умовах карантинних обмежень заходи відбувалися по класах. У них взяли участь учні 5-10 класів.

Мій предковічний, 

мій умитий росами, 

космічний, вічний, 

зоряний, барвінковий! 

Коли ти навіть звався - Малоросія, 

твоя поетеса була - УКРАЇНКОЮ! 

(Ліна Костенко)

Кожен народ має своїх героїв. Особлива шана, коли героєм виступає жінка. 

25 лютого 1871 року у місті Звягель (тепер - місто Новоград-Волинський Житомирської області) народилася Лариса Петрівна Косач - майбутня Леся Українка, культова українська письменниця, перекладачка і культурна діячка. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури, а в українську вони принесли нові мотиви і мандрівні сюжети з інших культур.

Інтерес усіх школярів викликав слайд-вернісаж " Світле безсмертя Лесі Українки" 

Перегляд мультфільму "Леся Українка: мавка, феменізм та 200 гривнів" припав до вподоби старшим учням. Створенням плакату співпраці "Леся Українка" захопилися шестикласники.

Гра "Що ми знаємо про Лесю Українку" чекала на учнів 8Б класу.

А десятикласникам припала до душі відеопрезентація  читання творів Лесі Українки «Рядки, що зачепили душу» та документальний фільм «Цікаві факти про Лесю Українку».

Чого може навчити юних українців Леся сьогодні? По-перше, що бути рабом — це найбільша низькість, найглибша моральна прірва, це — вирок, без надії, людині й нації в цілому. (Так, Леся закликала: «Без надії таки сподіватись!» — але це були слова абсолютно внутрішньо вільної людини, до рабів вони не мають жодного стосунку).

По-друге, «хто звільниться сам — той вільним буде; як звільнить хтось кого — в неволю забере». Свобода виборюється (не декларується!) лише власними силами. Ларисі Петрівні доля відвела лише 42 роки життя. Але про таких людей важко сказати «була...». Лесин дух завжди присутній поруч з нами в оспіваній нею рідній Україні.

 

Контакти

18030 м. Черкаси

вул. Надпільна, 532

Тел: +38 0472 715118

Факс: +38 0472 715118

Email:  sanatorna.ck.2st@gmail.com